20 Şubat 2015 Cuma

Hafızayı Güçlendirme Yolları! Hafızayı Nasıl Güçlendirebiliriz?

       Günlük hayatta pek çok kişi unutkanlıklarından, önemsiz gibi görünse de aslında değerli olan şeyleri hatırlayamamaktan şikayet etmekte. Kazanılması gereken sınavlar, akılda tutulması gereken detaylar, tarihler, isimler, özel günler, çalışılan dersler, hazırlanan proje detayları derken unutulan, gözden kaçan pek çok şey olduğunu fark edersiniz. Hafızamız ne yazık ki bizi bazen yarı yolda bırakabiliyor. Oysa biz farkında değiliz ki, çok yoğun çalışma dönemine girdiğimiz sınavlar, aldığımız fazla kilolar, yediğimiz yemekler, bozulan uyku düzenimiz bile beyin devrelerimizi köreltebiliyor.     
       Uzmanlar 20 li yaşların ortalarından itibaren kavrama potansiyelinin düşmeye başladığını söylüyor. 
       Peki hafızamızı güçlendirebilmek bizim elimizde olabilir mi? Tabii ki de! Ona iyi bakarsak, neden güçlenmesin? İşte beynimizi, hafızamızı nelerin güçlendireceğini, nelerin köreltebileceğini bu yazımızda derledik;


                                                                         (görsel alıntıdır.)

Uyku düzeninize önem verin

      Uyku, tüm organların çalışma potansiyelini biraz düşürüp kendilerini dinlenmeye aldıkları bir süreçtir. Buna beynimiz de dahil. En az 6 saatlik bir uyku, vücudun ve beynin ihtiyaç duyduğu bir zaman dilimi. Uzun süreli uykusuzluk, beyine hasar veriyor. Ayrıca, vücut uyku halindeyken melatonin hormonunu salgılıyor. Bu hormon vücudun ritmini düzenliyor. Melatonin, ömrü uzatan, yaşlanma etkilerini azaltan, bağışıklığı güçlendiren ve stresi azaltan bir hormon. Gece karanlığında daha fazla salgılandığından, uyku saatinizi erkene çekmeniz, karanlığın getirisinden faydalanabilmeniz için oldukça yararlı olacaktır.

Beyninizi besleyin
     
     Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin de beyin üzerinde yarattığı etki yadsınamaz. Tahıllı yiyecekler, balık, kırmızı et, yumurta, yabanmersini, bitter çikolata, yeşil çay, sarımsak, soğan, biber, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz / fındık gibi kabuklu gıdalar, kahve, goji (kurt üzümü), ve tabi ki beynin vazgeçilmezi su hafızayı güçlendiriyor. Her 15 dakikada bir su yudumlamanız, yorgunluğunuzu alacaktır. C, E, B16, B12 vitaminleri de beyindeki zararlı maddeleri temizliyor ve hafızanın güçlenmesine destek sağlıyor. 
      Kahvenin sağlık üzerindekileri etkilerinden buradaGoji (Kurt Üzümü) meyvesinin eşsiz zenginliklerinden ise burada daha önce bahsetmiştik.

Alkol, sigara ve stresten uzak kalın

      Çok hafif bir stres, dikkati daha iyi toparlamaya, sorumluluk bilinci oluşturmaya yardım ediyor. Fakat kimse stresini ayarlayamıyor. Küçük sorunlar bile birer dağa dönüşüyor. Stres, çok hafif olmadıkça ne sağlığa, ne beyine, ne de hafızaya iyi gelmiyor. Aksine yoğun stres, size bildiklerinizi de unutturuyor, sağlığınızdan da ediyor. Stresten uzak kalmaya özen gösterin.
      Alkol de stres gibidir, çok az bir miktarı yararlıdır. Kan dolaşımını hızlandırır, vücuda iyi gelir. Fakat alkolün de dozunun arttırılması, sağlığa çok zarar veriyor, hafızanızı geriletebiliyor.
      Sigaranın ise az-çok ayrımı yapmaksızın zararlı olduğunu, sadece hafızaya değil tüm vücudunuza zarar verebildiğini belirtmekte fayda var. Sigara kullanıyorsanız, bırakmaya gayret gösterin.


                                                                               (görsel alıntıdır.)

Beyin egzersizi yapın, beyninizi zorlayın

       20'li yaşların ortalarından itibaren kavrama potansiyelinin düşmeye başladığını, yazımızın başında belirtmiştik. İşte kavrama potansiyelinizi düşürmeyecek, yükseltecek çok değerli bir tüyo; yeni ve karmaşık şeyler öğrenin, beyninizi zorlayın.
         Bunun için yapılacak çok değerli beyin jimnastiklerini şu şekilde örnekleyebiliriz;

  • Bulmaca çözmek
  • Satranç oynamak
  • Yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmek
  • Yeni bir yabancı dil öğrenmek
  • Düzenli olarak kitap okumak
  • Problem çözmek
  • Zeka oyunlarına yönelmek
  • Yoga yapmak
  • Meditasyon yapmak
  • Dans dersleri almak
Unutmayın ki, beyin çalıştıkça güçlenen, gelişen bir organdır. Hafızanızı güçlendirmek için hem kendinize yeni uğraşlar edinmiş olun, hem de beyninize egzersizler yaptırın.

Vücut egzersizi yapın

Tabii ki beden sağlığınız da beyninizi ve hafızanızı etkiliyor. Haftada sadece dört gün, dışarıda yapacağınız 30-45 dakikalık bir yürüyüş bile beyinde kan dolaşımını hızlandırıyor, beyine ve hafızaya iyi geliyor. Düzenli vücut egzersizleri yapan kişilerde, hem beden sağlığı hem de beyin ve hafıza sağlığı daha da gelişiyor.

1 yorum:

  1. Benim bu konuda ki -ve bir çok sağlık problemi konusundaki- düşmanım uykusuzluk ve stres. Düzenli uyusam ve daha az stresli olsam her şey yoluna girecek aslında ama olmuyor işte :/

    YanıtlaSil

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...